De Andre Samlere

Fra Bo Dinesens

Min Huntley and Palmers biscuit tin samling begyndte for vel 25 år siden med at jeg arvede nogle meget gamle postkort, som jeg ville sælge til hr Nils Lundin som dengang havde forretning på Gl Kongevej Frederiksberg – det endte med at jeg byttede mig til MAHOGANY fra 1905! Samme år fandt min svigerinde HANDBAG fra 1904 og det blev min julegave. Herefter var der ingen vej tilbage og jeg blev lidenskabelig samler uden pladsmæssige hensyn og altså uden begrænsninger – bortset lige fra mærket: Huntley and Palmers.

Dengang kunne man faktisk ofte finde nye besiddelser på loppemarkeder og auktioner og nogle få samlere solgte også ud fra flere antik butikker i København. Nu er det nemmeste at forsøge sig på eBay international auktion (prøv først UK, USA bliver hurtigt for dyrt efter Porto og told). Det er godt at have lidt litteratur – se billede – bøgerne bliver en slags frimærkekataloger.

Skal jeg ellers give lidt samlerråd er det begrænsningens kunst – hvis man lige som jeg vil have det hele må man have plads nok eller forære det hele til et museum som Ehlers samling i Haderslev! En anden samling som er god at få forstand af er Reading museets Huntley and Palmers collection (udenfor London, men de har et super godt web-site).

Som det skinner igennem har jeg bare ladet samlingen vokse – nu står de fleste af de antikke i gamle skabe i stuen, mens de nye (efter første verdenskrig) af pladsmæssige grunde brokker sig sammen i kælderen – når man bliver hooked er der ingen vej tilbage, samlingen gror bare ud af væggene (så: Pas nu på!).

her ses en af kælderens reoler

 

Mange hilsener
Bo Dinesen

lidt supplerende kommentarer
Emnet de engelske kiksedåser er legendarisk indenfor dåse verdenen. Og indenfor kiksedåse verdenen er navnet Huntley & Palmer legendarisk. Faktisk drejer det sig om et julefænomen. Bisquitfabrikanterne må have noteret sig potentialet i pænt “indpakkede” kiksportioner som ideelle værtindegaver ved juletid. Længe inden dåser blev opfundet som samlerobjekter var disse – især miniaturer af hverdagsting – populære blandt mennesker med sans for skønhed og antikviteter. Af og til optræder fornemme samlinger, som eksempelvis Bo Dinesens ovenfor, hos de fornemme auktionshuse verden over.
Emnet er meget stort og omfattende, og herhjemme bla a udstillet i større antal i Ehlers samlingen i Haderslev.