De gamle blikskilte

Der har altid været en sammenhæng mellem blikskilte og blikdåser. Det er måske ikke noget man tænker , selvom det naturligvis forekommer åbenlyst, når først tanken har været inde forbi.

De mange blikfabrikanter som vi kender fra dåserne; Glud og Marstrand, Carl Lund, Celludan, m.fl. – er naturligvis de selv samme som producerede mange af datidens reklameskilte. Man finder derfor ofte produkter som både dåser og skilte.

Her kan nævnes. Medova The…

Og C. R. Evers…

Samt et utal af Margarine dåser og skilte, heriblandt H. Steensen’s AGA Margarine.

Blikskilte har dog indtil for nyligt været et relativt udokumenteret blad. Der må formodes at være lavet mange tusinde forskellige blikskilte gennem tiden. Dette emne er der nu blevet taget hul på med bogen Blikskilte – Danske Reklameskilte. Bogen kan købes på forfatterens hjemmesiden, blikskilt.dk.

Reklameskilte i metal med grafisk tryk, de såkaldte blikskilte, blev fra sidst i 1800-tallet og frem en fast del af gadebilledet hvor de prydede facaderne, vinduespartierne samt væggene hos de handlende og hos købmanden.

Jeg har igennem en årrække foretaget en del research på de danske blikskilte og deres plads i den danske reklame- og industrihistorie. I bogen præsenteres et bredt udvalg af ældre danske blikskilte, fra slutningen af 1800-tallet og cirka 100 år frem. Inddelt i kategorier som: Margarine, Øl og Vand, Husholdning og Is – samt pakket ind i historiske fakta om de virksomheder som reklamerede.

Skiltene giver et indblik i den tidlige danske industri og reklameverden. Med over 450 farvebilleder egner bogen sig godt som både bladrebog og opslagsværk.