3 atypiske kaffedåser

Danske kaffedåser er utrolig trofaste overfor den cylindriske dåseform. Tæt ved 99% af alle danske kaffedåser er skåret over denne læst. De 3 afbildede dåser for nærværende repræsenterer grundet deres anderledes form et atypisk indslag i det samlede billede af danske kaffedåsers formsprog. De 2 er firkantede i grundmål og den ene med udbuede langsider. Irmadåsens grundmål er en slags Piet Hein super ellipse med indad bøjede hjørner. På billede 2 ses dåsernes bund fotograferet.

Fra venstre ses A/S J.Lauritsen & Co`s kaffedåse til køkkenbrug, en af Irma`s mange ditto i midten, og th tilsvarende reklamerende for "Avika" luksuskaffe.
Fra venstre ses A/S J.Lauritsen & Co`s kaffedåse til køkkenbrug, en af Irma`s mange ditto i midten, og th tilsvarende reklamerende for “Avika” luksuskaffe. Irmadåsen måler 16 cm i højden.

P1040451

Man kan måske undre sig en smule over at folkene bag Avika-kaffedåsen kunne slippe afsted med logoet på kaffedåsens frontside, som er en gengivelse af Thorvaldsens basrelief “Sommeren”. Det samme logo eller firmamærke som  bagermester Jacob Marstrand Købmagergade får beskyttet allerede tilbage i 1885.  Hvorvidt Avika har været så lille en “fisk” at det måske helt har undgået Marstrands opmærksomhed, må vi lade stå åbent for nærværende.