Pastilkrigen

Mere eller mindre tilfældigt sammenrend af pastil dåser fra det danske

På foto ses udpluk af dåser og æsker fra det emne jeg her har valgt at kalde:”Pastilkrigen”. Halspastiller i disse mange kompositioner er et emne som både kalder på apotekerverdenen, men så sandelig også på slikkeladefabrikanterne, sidstnævnte ses særligt stærkt repræsenteret på foto.

Hvorvidt betegnelsen KRIG er korrekt kan antagelig diskuteres, men konkurrence om de rustne halse har der givet været, det vidner den store mangfoldighed af emballager om. Vi ved samtidigt at der skal værdiladede overskrifter til at indfange menneskers opmærksomhed, specielt i disse tider hvor en nærmest voldtægt af vore sanser finder sted, i form af såkaldte facts og oplysninger.

Chr. P.Hansens sjældne og lidt større blå æske måler 11,8 cm på langs, ellers bør det nok tilføjes at vi ikke har særligt meget viden p.t. om de enkelte objekter på billedet, ejheller særligt præcise dateringer. Enkelte bærer Carl Lunds fabrikkers signatur i “nakken”, hvilket daterer dem til fra før 1932, andre er fremstillet hos Celludan antageligt i 19-tyverne. Broderparten fremstår uden angivelse af blikvarefabrikant og en enkelt er begået/håndteret af Reewes, hvilket turde tyde på tiden lige inden 1.verdenskrigs udbrud.