Mogens Knudsen optagelserne

Kort omtale af tobaksdåse billeder fra midt firserne

Panelets ældste havde allerede tilbage i 19- midt firserne en ikke helt lille, samt langtfra uvæsentlig samling af gamle dåser.
Tidligere mønthandler kollega Mogens Knudsen havde en fotograf i maven, og syntes det kunne være spændende at fotografere de af samlingens dåser, der havde tilknytning til tobaks industrien.
Det kom der et par hundrede optagelser ud af, og dem vil vi lade spille med ved vores gennemgang af de danske tobaks producenter, dette på trods af at også indkøb i udlandet er repræsenteret på disse billeder.
Nedenfor bringes et eksempel på et billede fra disse optagelser.

 

GamleDaaser-positiver-scan (69)
De 16 cigaretdåser på foto er langt overvejende fra det store udland. Blot 2 kan tilskrives det danske firma C.B.Møller, det drejer sig om “Hafnia” og “Mekka”. Blandt de øvrige skønne cigaretdåser kan fremhæves Theodore Vafiadis`20 styks “Suchis”- cigaretter, som iøvrigt har været solgt fra C.B.Møllers udsalg i Danmark. 2 engelske firmaer, nemlig henholdsvis Lambert og Butlers “Flaked Gold Leaf Honey Dew”-cigaretter samt fra Muratti “Neb-Ka” og “Picana”-cigaretter. De resterende er tysk egyptiske, henholdsvis Jacca Dubec,Prince of Wales, Kurda, Hadges Nessim, Mohar, Tellus Noblesse, Sulima, Dimitrino, Elmas samt Hadzi-Loja – cigaretter.

 

Et par af optagelserne handlede om andet end det specifikt tobaks orienterede, nedenfor vises et sådant billed eksempel fra Ndr.Frihavnsgade lejligheden dengang.

 

GamleDaaser-positiver-scan (77)
På nærværende optagelse ses en blanding af nogenlunde velordnede kaffedåser foroven, og et syndigt rod af snart sagt alle slags dåse kategorier forneden.