Player`s please !

IMAG1087

Den måske mest berømte engelske reklamedåse turde være Player`s cigaretdåsen.  For nærværende ses en 20 stk i ganske god tilstand. I Chris Mullens legendariske “Cigarette pack art” fra 1979 nævnes et tretrins forløb omkring lanceringen af Player`s  sømanden. Så tidligt som i 1883 skulle sømanden være blevet taget i anvendelse første gang. Der skulle gemme sig et virkeligt menneske bag portrættet, nemlig  Thomas Huntley Wood som dengang gjorde tjeneste på HMS Edinburgh.

Først i 1888 kommer redningsbæltet rundt om portrættet, og igen 3 år senere skulle branded have fundet sin endelige form, som jvnf. Mullen er den blivende form vi “alle” kender. Sidstnævnte forhold bekræftes delvis af  David Griffith i hans spændende lille appetitvækker bog: “Decorative Printed Tins” fra samme år som førnævnte Mullens`, som nævner registreringen af branded i 1891.  Griffith omtaler at en ny sømand træder ind i ringen efter 1898.

Personligt har jeg registreret eksistensen af både en rødhåret og en sorthåret sømand, men tør i skrivende stund ikke byde ind med hvem af de to som er ældst, og om de repræsenterer det omtalte skift fra 1898. Nærværende dåse måler 10,3 cm på den længste led.

her bringes affotograferet annonce fra “the illustrated london news” af 6.februar 1897. Indtil for ganske nylig havde vi ikke iagttaget eksempler på de i annoncen omtalte “magnums”. Vi håber imidlertid her ret snart at kunne bringe foto af en dåse som tydeligvis har indeholdt disse “magnums”.