Etiketter & Blikdåser

En cocktail som ikke alle er lige begejstrede for !

Er man blikdåse freak, er det dåsen og dens dekoration som i første række interesserer, og derved bliver told banderoler og andet påklistret, tit opfattet som generende fremmedlegemer.

I visse tilfælde er det måske i orden at fjerne en “skæmmende” toldbanderole fra et stykke tobak – blikdåse, måske især hvis banderolen siden gemmes (evt i dåsen) således at den historiske dokumentation, som en toldbanderole oftest er udtryk for, ikke helt forlader dåsen.

Når talen går på tobakken er toldbanderoler jo et ofte forekommende fænomen, men der findes også andre småetiketter, hvilket turde fremgå af det efterfølgende foto:

P1040938
Laurensdåsen øverst tv prydes af lille etiket fra Johannes Osborne, Pall Mall flatfifty-æsken er importeret af Hirschsprung, Abdulla blev solgt fra N.C.Nielsen Amagertorv 33, North State og Maspero Freres prydes af 2 forskellige C.B.Møller etiketter og den lille sorte og grå Pall Mall bærer etiket som fortæller at den blev solgt via SAS.

 

Her er altså tale om en hilsen fra et interessant mellemled. Nogen gange importøren af det pågældende brand/varemærke, andre gange måske nærmere et salgs sted, og i visse tilfælde er importør og destributør samme firma.

Foto fra Henriette Gyrns butik i Ravnsborggade sommeren 2017.

Hedder produktet eksempelvis  “Theodore Vafiadis” cigaretter med guldmundstykke fra Cairo i Egypten, vil den lille etiket fortælle den danske forbruger, som eventuelt er begejstret for smagen, at det er hos det danske firma C.B.Møller han vil kunne købe produktet.

hyggelig etiket fra Østerbrobutik, fundet på gavlen af en Teofani cigaretæske, antagelig fra 19-trediverne.
Etiket fotograferet ude i byen på cigarkasse

Panelet er faldet en smule for disse historisk dokumenterende  etiketter, og når de ikke stjæler billedet eller fremstår desideret skæmmende, finder panelet at det styrker variationen indenfor dåse verdenen, ja nærmest inviterer til anlæggelse af lille special samling.

En slags parallellitet er iøvrigt at finde indenfor te dåse gruppen, hvor firmaer som Iversen & Larsen og Caröe i perioder destribuerede forskellige hyggelige og dekorative, men neutrale blikdåser. Letter man imidlertid på låget, eller vender bunden på dåsen i vejret, vil man et af stederne finde nydelig lille etiket som afslører tilhørsforholdet til det destribuerende tefirma.