Lille tobaksdåse intro

Tobakken, engang så elsket, i dag lagt mere og mere for had!

Tobak emballagen er en kulturhistorie fortæller af guds nåde. Her tænkes tobak bredt, altså cigarer, cerutter, cigaretter, pibe-og skråtobak og snustobak.
Dåser er tidligt i brug når det gjaldt emballering af tobaksprodukter.

Dåsernes dekorationer
Dåsernes dekorationer går fra det stærkt maskuline med ikke mindst hele den maritime verden præsenteret , kulminerende med de ypperste og mest sofistikerede design udtryk som tænkes kan, indenfor specielt cigaret emballagen i perioden omgærdende 1.verdenskrig, med et tidsspand på omtrent 15 år til begge sider.

P1040963
Et hastigt lille sammenrend af maritimt dekorerede tobaksdåser og cigaretæsker fra panelets studiesamling af både dansk og udenlandsk oprindelse.

 

På cafèer, værtshuse og andre forsamlingssteder, ja sågar i hjemmene bølgede røgen tyk og blålig og tobaksindustrien blomstrede.

Tobak og emballage for enhver smag
I tusindvis af tobaksfabrikanter bejlede til rygernes gunst, med varierede smagsformularer og ikke mindst ved hjælp af fristende og dristige emballage design gennem hvilke man diffirentierende skød sig ind på de forskellige sociale samfundslag.
Den velbeslåede “dandy” behøvede ikke nøjes med tobaksprodukter med appel til arbejderklassen, og omvendt sås aldrig gullasch baronens favorit cigaret med guldmundstykke hænge i mundvigen hos havnearbejderen.
Der var dog i rigt mål klasse bekræftigende brands til alle i lande som Danmark,England, Tyskland og Norge.

Tobaksmonopoler kontra frie markeder
Udvalgsmæssigt stillede situationen sig mere uheldigt såfremt man boede i Sverige eller Frankrig hvor statskontrolerede monopoler tidligt i nittenhundredetallet udelukkede den frie konkurrence og dermed hvad design angår lukkede variationerne ned.
Selvfølgelig søgte man også fra tobaksmonopolernes side at imødekomme den varierede efterspørgsel, men det gør immervæk en stor forskel om der er et firma som finder på idèerne, eller måske mange tusinde fabrikanter der konkurrerer om forbrugernes gunst.
Hvad man kunne betegne som dåsernes guldalder går som muligvis allerede bekendt fra slutningen af attenhundredetallet og frem til ca 2.verdenskrig.

Tobakssorter
Tyrkiske tobakker dominerede i tiden før 1.verdenskrig. Herefter kommer de amerikanske virginia tobakker mere og mere på banen, også udenfor U S A og i dag har amerika som på så mange andre markeder en nærmest total verdensdominans.

Et mekka for samlere og design interesserede
Tobaksdåserne ment bredt er et uhyggeligt stort område. På trods af krigsførende nationers metal indsamlings kampagner i den relevante tidsperiode, er der et fantastisk stort materiale tilstede som samlere og design interesserede kan jagte.
Nærværende hjemmeside skulle gerne formå at illustrere ovennævnte påstande, samtidigt med at flere og flere oplysninger og afbildninger finder vej hertil.